Jesteśmy jedną z najstarszych Cukierni w rejonie śląska cieszyńskiego.
Nasza Cukiernia jest firmą rodzinną, z wieloletnimi tradycjami. Założył ją w 1947r. Józef Szostek,
który wraz z małżonką Amalią po wojnie przeprowadził się z Cieszyna do Strumienia.
W roku 1977 przekazał firmę najmłodszemu synowi Zbigniewowi Szostek (mistrz cukierniczy),
który wraz z żoną Moniką prowadzi firmę do dnia dzisiejszego.
Początkowo Cukiernia nazywana była przez klientów "U Szostka".
W latach 90-tych w konkursie na nową nazwę Cukierni wygrał pomysł "OLANDA".
Nazwa powstała od pierwszych liter imion córek: najstarszej OLi, średniej ANi i najmłodszej DAnusi.
W chwili obecnej funkcjonują obie nazwy młode pokolenie kupuje w "Olandzie",
zaś starsi klienci przychodzą nadal "do Szostka". Do tej pory można w naszej Cukierni kupić francuskie rurki z kremem beza,
produkowane według tradycyjnej receptury założyciela Józefa Szostka oraz lody waniliowe i truskawkowe, które
zdaniem klientów nic się nie zmieniły od lat.
Mimo iż jesteśmy Cukiernią z wieloletnią tradycją i sporo receptur pamięta jeszcze czasy założyciela
Józefa Szostka wciąż poszerzamy nasz asortyment, wprowadzając nowe smaki, wzory oraz pomysły.
Uczestniczymy w wielu targach, sympozjach, konferencjach i spotkaniach branżowych.
Nasi pracownicy ukończyli szkolenia m.in. z zakresu produkcji karmelu, dragantu, dekoracji tortów w stylu angielskim.
Wdrożyliśmy zasady systemu HACCP i przestrzegamy ich w praktyce na poszczególnych etapach produkcyjnych, począwszy od surowca aż po gotowy wyrób.
Cukiernia, jej oryginalne receptury, niezwykłe smaki to nasze życie, w które wkładamy wiele serca.

|